Tapioka

Tapioka

Čo je tapioka a na čo je dobrá?

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Tapioka je škrob, ktorý sa predáva ako múka, vločky alebo perly a má nízku nutričnú hodnotu.

Tapioka je škrob extrahovaný z koreňa manioku. Pozostáva z takmer čistých sacharidov a obsahuje veľmi málo bielkovín, vlákniny či iných živín.

Tapioka sa nedávno stala populárnou ako bezlepková alternatíva pšenice a iných obilnín. Je o tom však veľa polemík. Niektorí hovoria, že má mnoho zdravotných výhod, iní zase, že je škodlivý.

Čo je tapioka?

list manioku List manioku

Tapioka je škrob extrahovaný z koreňa manioku, hľuzy pochádzajúcej z Južnej Ameriky. Koreň manioku sa pestuje pomerne ľahko. Je základnou potravinou v mnohých krajinách Afriky, Ázie a Južnej Ameriky.

Tapioka je takmer čistý škrob a má veľmi obmedzenú nutričnú hodnotu. Zároveň je prirodzene bezlepkový, takže môže slúžiť ako náhrada pšenice pri varení a pečení pre tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu.

Tapioka je sušený produkt, ktorý sa zvyčajne predáva ako biela múka, vločky alebo perly.

Tapioka je škrob extrahovaný z hľuzy nazývanej koreň manioku, ktorá sa zvyčajne predáva ako múka, vločky alebo perly

Ako sa vyrába?

Produkcia sa líši od miesta k miestu, ale škrobová tekutina sa vždy vytlačí z mletého koreňa manioku.

Akonáhle kvapalina obsahujúca škrob vytečie, voda sa nechá vypariť. Keď sa všetka voda odparí, zostane jemný tapiokový prášok. Prášok sa potom spracuje do požadovaného tvaru, ako sú vločky alebo guľôčky.

Perla je najbežnejšou formou. Často sa používa do bubble tea, pudingov a dezertov a ako zahusťovadlo pri varení. Keďže sú vločky, tyčinky a guľôčky sušené, musia sa pred konzumáciou namočiť alebo uvariť. Môžu sa zdvojnásobiť a stať sa kožovitými, opuchnutými a priesvitnými.

Tapiová múka sa často zamieňa s múkou z manioku, čo je mletý koreň manioku. Tapioka je však škrobová tekutina extrahovaná z mletého koreňa manioku.

Z mletého koreňa manioku sa vytlačí škrobová tekutina, voda sa nechá vypariť, čím vznikne tapiokový prášok, z ktorého sa dajú vyrobiť vločky alebo perly

Na čo sa používa?

Tapioka je bezlepkové zrno, ktoré má mnoho využití:

  • Bezlepkový a bezobilný chlieb: Tapiokovú múku možno použiť v receptoch na chlieb, hoci sa často kombinuje s inými múkami.
  • Plochý chlieb: V rozvojových krajinách sa z neho často vyrába plochý chlieb. Môže sa jesť s rôznymi polevami, ako raňajky, večera alebo dezert.
  • Pudingy a dezerty: Jeho perly sa používajú na výrobu pudingov, dezertov, snackov alebo bubble tea.
  • Zahusťovadlo: Môže sa použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok a omáčok. Je lacný, má neutrálnu chuť a vysokú zahusťovaciu schopnosť.
  • Spojivo: Pridáva sa do hamburgerov, nugetiek a cestovín na zlepšenie textúry a obsahu vlhkosti, udržanie vlhkosti v gélovej forme a zabránenie rozmočenia.

Okrem toho, že sa perly používali pri varení, používali sa aj na vytvrdzovanie odevov tým, že sa varili spolu s oblečením.

Môže sa použiť namiesto tapiokovej múky na pečenie a varenie a často sa používa aj na prípravu dezertov, ako sú pudingy a bublinkový čaj

Výživová hodnota

Tapioka je väčšinou čistý škrob, takže pozostáva takmer výlučne zo sacharidov. Obsahuje len malé množstvo bielkovín, tukov a vlákniny. V malom množstve obsahuje aj iné živiny. Väčšina z nich tvorí menej ako 0,1 % odporúčaného denného množstva v jednej porcii.

Jedna šálka suchých tapiokových perál obsahuje 544 kalórií. V dôsledku nedostatku bielkovín a živín je tapioka nutrične slabšia v porovnaní s väčšinou obilnín a múky.

V skutočnosti možno tapioku považovať za zdroj „prázdnych“ kalórií, pretože poskytuje energiu, ale takmer žiadne základné živiny.

Tapioka je takmer čistý škrob a obsahuje len zanedbateľné množstvo bielkovín a iných živín

Zdravotné prínosy tapioky

Tapio nemá veľa zdravotných výhod, ale je bez obilnín a lepku.

Vhodné pre obmedzené diéty

Mnoho ľudí je alergických alebo netolerantných na pšenicu, obilniny a lepok. Na zvládnutie symptómov musia dodržiavať obmedzenú diétu.

Keďže tapioka je prirodzene bez obilnín a lepku, môže byť vhodnou náhradou produktov na báze pšenice alebo kukurice. Dá sa použiť napríklad ako múka na pečenie a varenie alebo ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. Pre zvýšenie množstva živín sa však oplatí kombinovať s inými múkami, ako je mandľová múka alebo kokosová múka.

A čo rezistentný škrob?

Rezistentný škrob je spojený s mnohými priaznivými účinkami na celkové zdravie. Vyživuje priateľské baktérie črevného systému, čím znižuje zápal a množstvo škodlivých baktérií.

Okrem toho dokáže znížiť hladinu cukru v krvi po jedle, zlepšiť metabolizmus glukózy a inzulínu a zvýšiť pocit plnosti. To všetko sú faktory, ktoré prispievajú k lepšiemu metabolickému zdraviu.

Koreň manioku je zdrojom prírodného rezistentného škrobu. Tapioka získaná z koreňa manioku má však nízky obsah prirodzeného rezistentného škrobu, pravdepodobne v dôsledku spracovania.

Neexistuje dostatok výskumu o zdravotných výhodách chemicky modifikovaného rezistentného škrobu v porovnaní s prírodným rezistentným škrobom.

Tapioka môže nahradiť produkty na báze pšenice alebo kukurice. Obsahuje tiež malé množstvo rezistentného škrobu, ktorý má mnoho zdravotných výhod.

Negatívne účinky na zdravie

Ak je tapioka správne spracovaná, nemá veľa negatívnych účinkov na zdravie.

Väčšina negatívnych účinkov na zdravie pochádza z konzumácie zle spracovaného koreňa manioku.

Navyše tapioka nie je vhodná pre diabetikov, keďže ide o takmer čistý sacharid.

Nedostatočne spracované produkty z manioku môžu spôsobiť otravu

Koreň manioku prirodzene obsahuje toxickú zlúčeninu nazývanú linamarín. Ten sa v tele mení na kyanovodík a môže spôsobiť otravu kyanidom. Konzumácia zle spracovaného koreňa manioku môže viesť k otrave kyanidom, paralytickej chorobe nazývanej konzo, a dokonca aj k smrti.

V skutočnosti vypukli epidémie konzo v afrických krajinách, ktoré sa spoliehali na stravu pozostávajúcu z nesprávne spracovaného horkého koreňa manioku – napríklad počas vojen alebo období sucha.

Existuje však niekoľko spôsobov, ako odstrániť linamarín počas spracovania a varenia.

Komerčne vyrábaná tapioka zvyčajne neobsahuje škodlivé množstvá linamarínu a je bezpečná na konzumáciu.

Alergia na maniok

Nie je veľa zdokumentovaných prípadov alergickej reakcie na maniok alebo tapioku.

U ľudí alergických na latex sa však môžu vyskytnúť alergické reakcie v dôsledku krížovej reaktivity. To znamená, že telo zamieňa zlúčeniny v manioku za alergény v latexe a to spôsobuje alergickú reakciu. Toto je tiež známe ako syndróm latexového ovocia.

Nesprávne spracovaný koreň manioku môže spôsobiť otravu, ale komerčne vyrábané produkty sú bezpečné. Alergické reakcie na tapioku sú zriedkavé.

Obohacovanie na zdravotné účely

Správne spracovaná tapioka je bezpečná na konzumáciu a dá sa kúpiť lacno. V skutočnosti je to život zachraňujúca základná potravina v mnohých rozvojových krajinách.

Avšak ľudia, ktorí zakladajú väčšinu svojej stravy na manioku a výrobkoch na báze tapioky, môžu nakoniec trpieť nedostatkom bielkovín a živín. To môže spôsobiť podvýživu, krivicu a strumu.

Na zdravotné účely odborníci experimentovali s obohatením živín pomocou múky bohatšej na živiny, ako je napríklad sójová múka.

Tapiolová múka môže byť obohatená o múku bohatšiu na živiny v rozvojových krajinách, kde sú maniok a tapioka základnými potravinami

Ako variť s tapiokou

Tapioka sa dá použiť rôznymi spôsobmi vrátane varenia a pečenia. Väčšina receptov s použitím tapioky sa pripravuje na dezerty sladené cukrom.

Tapiová múka

Tapiová múka je skvelá ingrediencia na varenie. Rýchlo zhustne, omáčkam a polievkam dodá neutrálnu chuť a hodvábny vzhľad.

Niektorí dokonca tvrdia, že mrazí a uvoľňuje sa lepšie ako kukuričný škrob alebo múka. Preto môže byť vhodnejší pre pečivo určené na neskoršie použitie.

Táto múka sa v receptoch často mieša s inými múkami, aby sa zlepšila nutričná hodnota aj textúra.

Tapioka sa dá použiť mnohými spôsobmi na varenie alebo pečenie a je ideálna na prípravu dezertov

Súhrn

Tapioka je takmer čistý škrob a obsahuje veľmi málo živín. Sama o sebe nemá žiadne pôsobivé zdravotné výhody ani nepriaznivé účinky. Niekedy to však môže byť užitočné pre tých, ktorí sa potrebujú vyhýbať obilninám alebo lepku.




Výrobky z tapioky

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: