Zelený čaj

Zelený čaj

10 dôkazov podložených výhod zeleného čaju

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov na planéte. Je plná antioxidantov, ktoré môžu poskytnúť mnoho zdravotných výhod:

  • lepšia funkcia mozgu
  • spaľovanie tukov
  • ochrana pred rakovinou

Môže však mať ešte pozitívnejšie účinky. Tu je 10 možných zdravotných výhod zeleného čaju.

1. Obsahuje zdravé bioaktívne zlúčeniny

Zelený čaj nie je len hydratačný nápoj. Rastlina zeleného čaju obsahuje zdravé zložky. Čaj je bohatý na prírodné polyfenoly, ktoré sú tiež prospešné pre naše zdravie, napríklad zmierňujú zápaly a pomáhajú v boji proti rakovine.

Zelený čaj obsahuje katechín nazývaný epigalokatechín galát (EGCG). Katechíny sú prírodné antioxidanty, ktoré okrem iných výhod zabraňujú poškodeniu buniek. Tieto látky dokážu obmedziť tvorbu voľných radikálov v tele a chrániť bunky a molekuly pred poškodením. Voľné radikály zohrávajú úlohu pri starnutí a rozvoji mnohých chorôb.

EGCG je jednou z najúčinnejších zlúčenín v zelenom čaji. Vo výskume bola testovaná na schopnosť liečiť rôzne choroby. Zdá sa, že je to jedna z hlavných zložiek, ktoré dodávajú zelenému čaju jeho liečivé vlastnosti.

Okrem toho zelený čaj obsahuje aj malé množstvo minerálov.

Zelený čaj je plný polyfenolových antioxidantov, vrátane EGCG katechínu, tieto antioxidanty môžu mať mnoho priaznivých účinkov na zdravie

2. Môže zlepšiť funkciu mozgu

Plantáž zeleného čaju Plantáž zeleného čaju

Zelený čaj ponúka nielen bdelosť, ale môže tiež pomôcť zlepšiť funkciu mozgu. Jeho hlavnou účinnou látkou je kofeín, ktorý je známym stimulantom. Neobsahuje síce toľko ako káva, no poskytuje dostatok zážitku bez toho, aby spôsoboval trpké následky konzumácie príliš veľkého množstva kofeínu. Kofeín pôsobí na mozog tak, že blokuje inhibičný neurotransmiter nazývaný adenozín. Týmto spôsobom zvyšuje aktivitu nervových buniek a koncentráciu neurotransmiterov, ako je dopamín a norepinefrín.

Výskum neustále ukazuje, že kofeín môže zlepšiť rôzne aspekty funkcie mozgu vrátane nálady, bdelosti, reakčného času a pamäte.

Kofeín zároveň nie je jedinou zložkou zeleného čaju, ktorá stimuluje mozog. Zelený čaj obsahuje okrem kofeínu aj L-theanín, ktorý dokáže prechádzať hematoencefalickou bariérou. L-theanín zvyšuje aktivitu GABA, neurotransmiteru proti úzkosti. Zvyšuje tiež hladinu dopamínu v mozgu a produkciu alfa vĺn. Štúdie ukazujú, že kofeín a L-theanín môžu mať synergický účinok. To znamená, že kombinácia týchto dvoch môže mať obzvlášť silný vplyv na zlepšenie funkcie mozgu. Vďaka L-theanínu a malej dávke kofeínu môže zelený čaj spôsobiť oveľa miernejšiu a inú stimuláciu ako káva.

Mnoho ľudí tvrdí, že ich energetická hladina je vyváženejšia a ich aktivita je vyššia zo zeleného čaju ako z kávy.

Zelený čaj obsahuje menej kofeínu ako káva, no stále to stačí na dosiahnutie priaznivého účinku a navyše obsahuje aminokyselinu L-theanín, ktorá dokáže synergicky pôsobiť s kofeínom na zlepšenie funkcie mozgu

3. Dokáže stimulovať spaľovanie tukov

Ak sa pozriete na akýkoľvek doplnok stravy na spaľovanie tukov, pravdepodobne medzi zložkami nájdete zelený čaj. Je to preto, že podľa výskumov môže zelený čaj zvýšiť spaľovanie tukov a metabolizmus.

V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 10 zdravých mužov, spotreba extraktu zo zeleného čaju zvýšila množstvo spálených kalórií o 4 %. Ďalšia štúdia na 12 zdravých mužoch zistila, že extrakt zo zeleného čaju zvýšil oxidáciu tukov o 17% v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Niektoré štúdie o zelenom čaji však neukazujú zvýšenie metabolizmu, takže účinky môžu závisieť od jednotlivca a dizajnu štúdie.

Kofeín môže tiež zlepšiť fyzickú výkonnosť aktiváciou mastných kyselín v tukovom tkanive a ich premenou na energiu. Podľa dvoch rôznych štúdií môže kofeín zvýšiť fyzickú výkonnosť približne o 11-12 %.

Zelený čaj môže zvýšiť metabolizmus a krátkodobo spaľovanie tukov, hoci nie všetky štúdie ukazujú rovnaký účinok

4. Antioxidanty môžu znížiť riziko niektorých typov rakoviny

Zber zeleného čaju Zber zeleného čaju

Rakovina je spôsobená nekontrolovanou proliferáciou buniek. Je to jedna z hlavných príčin smrti na svete.

Výskum ukázal, že oxidačné poškodenie môže spôsobiť chronický zápal, ktorý môže viesť k chronickým ochoreniam vrátane rakoviny. Antioxidanty môžu pomôcť chrániť telo pred oxidačným poškodením.

Zelený čaj je vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov.

Výskum ukázal súvislosť medzi zeleným čajom a zníženým rizikom rakoviny, ako napríklad:

  • Rakovina prsníka: Podľa komplexnej štúdie vedeckých štatistík je medzi ženami, ktoré pijú zelený čaj, približne Riziko vzniku rakoviny prsníka, ktorá je jedným z najčastejších typov rakoviny postihujúcim ženy, je o 20 – 30 % nižšie.
  • Rakovina prostaty: Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí pili zelený čaj, mali nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty.
  • Rakovina hrubého čreva: Analýza 29 štúdií ukázala, že konzumenti zeleného čaju majú približne o 42 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva.

Početné štúdie poukazujú na to, že u konzumentov zeleného čaju je menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie niekoľko typov rakoviny, no na podporu týchto účinkov je potrebný ďalší vysokokvalitný výskum.

Ak chcete čo najlepšie využiť výhody čaju pre zdravie, nepridávajte mlieko, pretože niektoré štúdie naznačujú, že môže znížiť účinnosť antioxidantov v niektorých čajoch.

Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou, keďže niekoľko štúdií ukazuje, že konzumenti zeleného čaju majú nižšie riziko rôznych druhov rakoviny

5. Dokáže ochrániť mozog pred starnutím

Zelený čaj môže nielen krátkodobo zlepšiť funkciu mozgu, ale aj chrániť mozog pred starnutím.

Alzheimerova choroba je bežné neurodegeneratívne ochorenie, ktoré je najčastejšou príčinou demencie u starších dospelých.

Parkinsonova choroba je ďalšie bežné neurodegeneratívne ochorenie, ktoré spôsobuje deštrukciu neurónov produkujúcich dopamín.

Početné pokusy v skúmavkách a na zvieratách ukázali, že katechínové zlúčeniny v zelenom čaji môžu mať rôzne ochranné účinky na neuróny, čím sa znižuje riziko demencie.

Bioaktívne zlúčeniny v zelenom čaji môžu spôsobiť rôzne ochranné účinky v mozgu, čím sa znižuje riziko demencie – bežnej neurodegeneratívnej poruchy – u starších dospelých

6. Dokáže znížiť zápach z úst

Katechín v zelenom čaji môže byť užitočný pri ústnej hygiene.

Štúdie v skúmavkách naznačujú, že katechíny môžu inhibovať rast baktérií, čím potenciálne znižujú riziko infekcie.

Streptococcus mutans je baktéria bežne sa vyskytujúca v ústach. Spôsobuje tvorbu zubného kameňa a hrá vedúcu úlohu pri vzniku zubných dutín a zubného kazu.

Laboratórne štúdie ukazujú, že katechíny v zelenom čaji môžu inhibovať rast baktérií v ústach, ale neexistuje dôkaz, že pitie zeleného čaju má podobný účinok. Existujú však dôkazy, že zelený čaj môže znížiť zápach z úst.

Katechíny v zelenom čaji môžu inhibovať rast baktérií v ústach, čím sa znižuje riziko zápachu z úst

7. Môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu

Výskyt cukrovky 2. typu sa v posledných desaťročiach zvyšuje. Toto ochorenie dnes postihuje približne jedného z 10 ľudí. Diabetes 2. typu vedie k zvýšeným hladinám cukru v krvi, čo môže byť spôsobené inzulínovou rezistenciou alebo neschopnosťou produkovať inzulín.

Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť hladinu cukru v krvi.

Štúdia na japonských subjektoch ukázala, že tí, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali asi o 42 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Podľa prehľadu 7 štúdií – ktoré skúmali celkovo 286 701 subjektov – majú pijaci čaju o 18 % nižšie riziko vzniku cukrovky.

Niektoré kontrolované štúdie ukazujú, že zelený čaj môže spôsobiť mierne zníženie hladiny cukru v krvi, čo môže znížiť riziko cukrovky 2. typu

8. Môže pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam

Srdcovo-cievne ochorenia vrátane srdcových chorôb a mŕtvice sú hlavnou príčinou úmrtí na svete.

Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže znížiť riziko týchto ochorení spolu so znížením celkového cholesterolu, vrátane LDL (zlého) cholesterolu.

Zelený čaj zvyšuje antioxidačnú kapacitu krvi, čím chráni molekuly LDL pred oxidáciou, ktorá je súčasťou cesty k ochoreniu srdca.

Vzhľadom na priaznivé účinky na rizikové faktory nie je prekvapujúce, že ľudia, ktorí pijú zelený čaj, majú až o 31 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

Zelený čaj môže znížiť hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu a chrániť molekuly LDL pred oxidáciou. Štúdie ukazujú, že konzumenti zeleného čaju majú nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení

9. Môže vám pomôcť schudnúť

Keďže zelený čaj dokáže krátkodobo stimulovať metabolizmus, môže výrazne podporiť chudnutie. Podľa niekoľkých štúdií môže zelený čaj pomôcť znížiť telesný tuk, najmä v oblasti brucha.

240 obéznych ľudí sa zúčastnilo 12-týždňovej, randomizovanej, kontrolovanej štúdie. V štúdii sa v skupine konzumentov zeleného čaju v porovnaní s kontrolnou skupinou výrazne znížil podiel telesného tuku na telesnej hmotnosti, obvode pása a brušného tuku.

Niektoré štúdie však nepreukázali štatisticky významné zlepšenie úbytku hmotnosti pri pití zeleného čaju, takže výskumníci musia vykonať ďalšie štúdie na potvrdenie tohto účinku.

Niektoré štúdie ukazujú, že zelený čaj môže viesť k zvýšenému úbytku hmotnosti, môže byť obzvlášť účinný pri znižovaní nebezpečného brušného tuku

10. Môže vám pomôcť žiť dlhšie

Vzhľadom na to, že niektoré zložky zeleného čaju môžu prispievať k ochrane pred rakovinou a srdcovými chorobami, môžu prispieť k dlhšej životnosti.

V jednej štúdii sa výskumníci zamerali na 40 530 dospelých Japoncov mladších ako jedenásť rokov. Tí, ktorí pili najviac zeleného čaju (päť alebo viac šálok denne), mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas obdobia štúdie:

  • Celkový počet úmrtí: o 23 % nižší u žien, o 12 % nižší u mužov
  • Smrť v dôsledku ochorenia srdca: o 31 % nižšia u žien, o 22 % nižšia u mužov
  • Smrť po mŕtvici: o 42 % nižšia u žien, o 35 % nižšia u mužov

Ďalšia štúdia na 14 001 starších japonských jedincoch zistila, že tí, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali o 76 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas 6-ročného obdobia štúdie.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pijú zelený čaj, môžu žiť dlhšie ako tí, ktorí ho nepijú

Zhrnutie

Zelený čaj má mnoho potenciálnych zdravotných výhod.

Aby ste sa cítili lepšie, schudli a znížili riziko chronických ochorení, mali by ste zvážiť prípravu zeleného čaju ako bežnú súčasť vášho života.




Chcem zelený čaj!

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: