Fazuľa mungo

Mungo fazuľa

10 úžasných zdravotných výhod mungo fazule

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Mungo fazuľa je jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín. Je bohatý na esenciálne aminokyseliny, antioxidanty a živiny, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak, LDL cholesterol a riziko srdcových ochorení.

Mungo fazuľa (Vigna radiata) je malá zelená fazuľa patriaca do čeľade strukovín. Pestuje sa už od staroveku. Fazuľa mungo pochádza z Indie, no neskôr sa rozšírila do Číny a rôznych častí juhovýchodnej Ázie.

Tieto fazule majú mierne sladkú chuť a predávajú sa čerstvé, ako klíčky alebo sušené fazule.

Mungo fazuľa je neuveriteľne všestranná a zvyčajne sa konzumuje v šalátoch, polievkach a miešaných cestovinách. Majú vysoký obsah živín a verí sa, že pomáhajú pri mnohých chorobách.

1. Je plná zdravých živín

Mungo fazuľa Mungo fazuľa

Mungo fazuľa je bohatá na vitamíny a minerály. Jedna šálka 200 gramov varenej fazule mungo obsahuje: energiu 212 kalórií, tuk 0,8 g, bielkoviny 14,2 g, sacharidy 38,7 g, vlákninu 15,4 g, kyselinu listovú (B9) 80 % referenčného denného príjmu (RDI) -a, mangán 30 % ODD, horčík 24 % ODP, vitamín B1 22 % ODP, fosfor 20 % ODP, železo 16 % ODP, meď 16 % ODP -a, draslík 15 % ODP , zinok 11 % ODD, vitamíny B2, B3, B5, B6 a selén.

Táto fazuľa je jedným z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín. Sú bohaté na esenciálne aminokyseliny ako fenylalanín, leucín, izoleucín, valín, lyzín, arginín a mnohé ďalšie. Esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo.

Keďže fazuľa mungo sa konzumuje aj naklíčená, je dôležité poznamenať, že klíčením sa mení ich nutričné zloženie. Naklíčená fazuľa obsahuje menej kalórií a viac voľných aminokyselín a antioxidantov ako nenaklíčená fazuľa. Okrem toho klíčenie znižuje hladinu kyseliny fytovej, ktorá je antiživinou. Antinutrienty môžu znížiť vstrebávanie minerálov, ako je zinok, horčík a vápnik.

Mungo fazuľa obsahuje veľa dôležitých vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny, naklíčená fazuľa mungo obsahuje menej kalórií, ale viac antioxidantov a aminokyselín

2. Vysoké hladiny antioxidantov môžu znížiť riziko chronických ochorení

Mungo fazuľa obsahuje veľa zdravých antioxidantov, vrátane fenolových kyselín, flavonoidov, kyseliny kávovej a kyseliny škoricovej. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať potenciálne škodlivé molekuly nazývané voľné radikály. Vo veľkých množstvách môžu voľné radikály interagovať s bunkovými zložkami a spôsobiť vážne poškodenie. Toto poškodenie je spojené s chronickým zápalom, srdcovými chorobami, rakovinou a inými chorobami.

Podľa experimentálnych štúdií sú antioxidanty z fazule mungo schopné neutralizovať poškodenie spôsobené voľnými radikálmi v bunkách pľúc a žalúdka spojené s rastom rakoviny.

Je zaujímavé, že naklíčené fazuľky mungo majú pôsobivejší antioxidačný profil a môžu obsahovať až šesťkrát viac antioxidantov ako nenaklíčené fazuľky mungo.

Väčšina výskumov o schopnosti antioxidantov z fazule mungo bojovať proti chorobám však pochádza iba zo štúdií v skúmavkách. Na vytvorenie odporúčaní je potrebný ďalší ľudský výskum.

Mungo fazuľa je dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Pred vypracovaním zdravotných odporúčaní je však potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

3. Antioxidanty vitexín a izovitexín dokážu zabrániť úpal

u

V mnohých ázijských krajinách sa mungo polievka zvyčajne konzumuje počas horúcich letných dní. Je to preto, že fazuľa mungo má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť pred úpalom, vysokou telesnou teplotou, smädom a podobne.

Niektorí odborníci sa však pýtajú, či je mungo polievka lepšia ako pitná voda, pretože hydratácia je kľúčovým faktorom pri predchádzaní úpalu.

Mungo fazuľa obsahuje aj antioxidanty vitexín a izovitexín. Pokusy na zvieratách ukázali, že tieto antioxidanty v polievke z fazule mungo môžu skutočne pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi počas úpalu.

Napriek tomu všetkému sa v oblasti fazule mungo a úpalu vykonalo len veľmi málo výskumu, takže pred prijatím akýchkoľvek zdravotných odporúčaní je potrebný ďalší výskum, ideálne na ľuďoch.

Mungo fazuľa obsahuje antioxidanty ako vitexín a izovitexín, ktoré môžu chrániť pred poškodením voľnými radikálmi počas úpalu

4. Dokáže znížiť „zlý“ LDL cholesterol a riziko srdcových chorôb

Vysoký cholesterol, najmä „zlý“ LDL cholesterol, môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Je zaujímavé, že výskum ukazuje, že fazuľa mungo môže mať vlastnosti, ktoré môžu znižovať LDL cholesterol.

Štúdie na zvieratách napríklad ukázali, že antioxidanty v fazuli mungo môžu znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi a chrániť častice LDL pred interakciou s nestabilnými voľnými radikálmi.

A čo viac, podľa prehľadu 26 štúdií konzumácia jednej porcie (asi 130 gramov) strukovín, ako je fazuľa denne, výrazne znížila hladinu LDL cholesterolu v krvi. Ďalšia analýza 10 štúdií zistila, že strava bohatá na strukoviny (okrem sóje) môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi približne o 5 %.

Štúdie na zvieratách ukázali, že antioxidanty z fazule mungo môžu znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, zatiaľ čo štúdie na ľuďoch spájajú vyššiu konzumáciu strukovín so znížením hladiny LDL cholesterolu

5. Bohaté na draslík, horčík a vlákninu, ktoré môžu znížiť krvný tlak

Podľa odhadov má jeden z troch dospelých vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak je vážny zdravotný problém, pretože vás vystavuje riziku srdcových chorôb – celosvetovo najčastejšej príčiny smrti.

Mungo fazuľa môže pomôcť znížiť krvný tlak. Dobrý zdroj draslíka, horčíka a vlákniny. Štúdie spájajú každú z týchto živín s výrazne nižším rizikom vysokého krvného tlaku.

A čo viac, analýza ôsmich štúdií ukázala, že vyšší príjem strukovín, ako je fazuľa, znížil krvný tlak u dospelých s hypertenziou aj bez nej.

Je zaujímavé, že štúdie v skúmavkách a na zvieratách ukázali, že niektoré proteíny z fazule mungo môžu potlačiť enzýmy, ktoré prirodzene zvyšujú krvný tlak. Stále však nie je jasné, aký vplyv by tieto proteíny mali na hladiny krvného tlaku u ľudí.

Mungo fazuľa je dobrým zdrojom draslíka, horčíka a vlákniny, ktorá znižuje krvný tlak u dospelých s vysokým krvným tlakom aj bez neho

6. Vláknina a rezistentný škrob v mungo fazuli môžu podporiť zdravie tráviaceho traktu

Mungo fazuľa obsahuje veľa živín, ktoré sú skvelé pre zdravie tráviaceho traktu.

Na jednej strane majú vysoký obsah vlákniny, čo znamená pôsobivých 15,4 gramov na uvarenú šálku (200 gramov). Fazuľa mungo obsahuje druh rozpustnej vlákniny nazývanej pektín, ktorý môže pomôcť udržať vaše črevá zdravé tým, že urýchli pohyb potravy črevom.

Mungo, podobne ako iné strukoviny, obsahuje aj rezistentný škrob. Rezistentný škrob funguje podobne ako rozpustná vláknina tým, že pomáha kŕmiť zdravé črevné baktérie. Baktérie ho potom trávia a premieňajú na mastné kyseliny s krátkym reťazcom – hlavne butyrát. Štúdie ukazujú, že butyrát podporuje zdravie trávenia mnohými spôsobmi. Môže napríklad vyživovať bunky hrubého čreva, posilniť imunitnú obranu čreva a dokonca znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.

Okrem toho sa zdá, že sacharidy nachádzajúce sa v mungo fazuli sú ľahšie stráviteľné ako tie, ktoré sa nachádzajú v iných strukovinách. Preto je v porovnaní s inými strukovinami mungo menej pravdepodobné, že spôsobí nadúvanie.

Mungo fazuľa obsahuje rozpustnú vlákninu a rezistentný škrob, ktoré môžu podporovať zdravie tráviaceho traktu. Uhľohydráty v mungo fazuli spôsobujú nadúvanie menej ako iné strukoviny.

7. Zloženie živín môže znížiť hladinu cukru v krvi

Ak sa nelieči, vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Toto je jedna z hlavných charakteristík cukrovky a je spojená s mnohými chronickými ochoreniami. To je dôvod, prečo zdravotníci nabádajú ľudí, aby udržiavali hladinu cukru v krvi v zdravých medziach.

Mungo fazuľa má mnoho vlastností, ktoré pomáhajú udržiavať nízku hladinu cukru v krvi. Majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo pomáha spomaliť uvoľňovanie cukru do krvného obehu.

Pokusy na zvieratách tiež ukázali, že antioxidanty vitexín a izovitexín v mungo fazuli môžu znížiť hladinu cukru v krvi a pomôcť inzulínu efektívnejšie fungovať.

Mungo fazuľa má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a obsahuje antioxidanty, ktoré môžu znížiť hladinu cukru v krvi a pomôcť inzulínu fungovať efektívnejšie

8. Môže podporovať chudnutie tým, že potláča hlad a zvyšuje hormóny sýtosti

Mungo fazuľa má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo vám môže pomôcť schudnúť.

Štúdie ukázali, že vláknina a bielkoviny môžu potlačiť hormóny hladu, ako je ghrelín. A čo viac, ďalšie štúdie zistili, že obe živiny môžu podporovať uvoľňovanie hormónov sýtosti, ako je peptid YY, GLP-1 a cholecystokinín.

Potlačením chuti do jedla môžu pomôcť znížiť príjem kalórií, čo pomáha pri chudnutí. Podľa preskúmania deviatich štúdií sa ľudia cítili v priemere o 31 % sýtejší po konzumácii strukovín, ako je fazuľa, v porovnaní s inými základnými potravinami, ako sú cestoviny a chlieb.

Mungo fazuľa má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo môže pomôcť potlačiť hlad znížením hladových hormónov, ako je ghrelín, a zvýšením hormónov sýtosti, ako je peptid YY, GLP-1 a cholecystokinín

9. Kyselina listová v mungo fazuli môže podporiť zdravé tehotenstvo

Ženám sa počas tehotenstva odporúča jesť veľa potravín bohatých na kyselinu listovú. Kyselina listová je nevyhnutná pre optimálny rast a vývoj dieťaťa.

Väčšina žien však neprijíma dostatok kyseliny listovej, čo sa spája s vyšším rizikom vrodených chýb.

Jedna šálka (200 gramov) uvarených fazúľ mungo poskytuje 80 % RDI kyseliny listovej.

Má tiež vysoký obsah železa, bielkovín a vlákniny, ktoré ženy počas tehotenstva potrebujú viac.

Tehotné ženy by sa však mali vyhýbať konzumácii surových klíčkov fazule mungo, pretože môžu prenášať baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Varené fazule a klíčky by mali byť bezpečné.

Mungo fazuľa má vysoký obsah kyseliny listovej, železa a bielkovín, ktorých ženy v tehotenstve potrebujú viac. Počas tehotenstva sa vyhýbajte surovým klíčkom fazule mungo, pretože môžu obsahovať škodlivé baktérie.

10. Všestranné a ľahko sa pridáva do vašej stravy

Mungo fazuľa je lahodná, všestranná a ľahko sa zaraďuje do jedálnička.

Dajú sa použiť namiesto väčšiny ostatných fazúľ v jedlách, ako sú karí, šaláty a polievky. Tieto fazule majú mierne sladkú chuť a často sa používajú na výrobu krému do ázijských dezertov.

Fuzuľu jednoducho uvarte do mäkka, asi 20-30 minút. Prípadne ho môžete dusiť v tlakovom hrnci asi päť minút.

Mungo fazuľa sa môže jesť naklíčené, surové aj varené. Naklíčenú fazuľu možno najlepšie konzumovať vo vyprážaných jedlách a kari.

Mungo fazuľa je všestranná a dá sa ľahko zaradiť do jedálnička. Fazuľa je často varená alebo dusená, zatiaľ čo klíčky sa zvyčajne konzumujú surové alebo varené

Súhrn

Mungo fazuľa má vysoký obsah živín a antioxidantov, čo môže mať zdravotné výhody.

V skutočnosti môže chrániť pred úpalom, napomáha zdraviu trávenia, podporuje chudnutie a znižuje „zlý“ LDL cholesterol, krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Keďže fazuľa mungo je zdravá, chutná a všestranná, zvážte jej zaradenie do svojho jedálnička.




Výrobky z fazule mungo

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: