V niektorých častiach sveta sa mango (mangifera indica) nazýva „kráľ ovocia“. Má veľké, lúpané semeno. Mango pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie a pestuje sa už viac ako 4000 rokov. Existujú stovky druhov manga, z ktorých každý má jedinečnú chuť, tvar, veľkosť a farbu.
Toto ovocie sa môže pochváliť nielen lahodným, ale aj pôsobivým nutričným profilom. V skutočnosti štúdie spájajú mango a jeho živiny so zdravotnými výhodami, ako je lepšia imunita, tráviaci systém a zrak a nižšie riziko niektorých druhov rakoviny.
Mango je nízkokalorické, no zároveň bohaté na živiny – najmä vitamín C, ktorý podporuje imunitu, vstrebávanie železa, rast a regeneráciu.
Mango obsahuje viac ako tucet rôznych druhov polyfenolov, vrátane mangiferínu, ktorý je obzvlášť účinný. Polyfenoly pôsobia v tele ako antioxidanty.
Mango je výborným zdrojom kyseliny listovej, množstva vitamínov B a vitamínov A, C, K a E – všetky tieto látky pomáhajú zvyšovať imunitu.
Mango obsahuje antioxidanty horčík, draslík a mangiferín, ktoré všetky podporujú zdravú činnosť srdca.
Mango obsahuje tráviace enzýmy, vodu, vlákninu a ďalšie zlúčeniny, ktoré pomáhajú zdravému fungovaniu tráviaceho systému.
Mango obsahuje luteín, zeaxantín a vitamín A – ktoré podporujú zdravie očí. Luteín a zeaxantín môžu poskytnúť ochranu pred slnečným žiarením, zatiaľ čo nedostatok vitamínu A môže spôsobiť problémy so zrakom.
Mango obsahuje vitamín C, ktorý dodáva pokožke pružnosť, zabraňuje ochabovaniu a tvorbe vrások. Poskytuje tiež vitamín A, ktorý je potrebný pre zdravie vlasov.
Mango polyfenoly môžu prekonať oxidačný stres spojený s rakovinou hrubého čreva, pľúc, prostaty, prsníka a kostí.
Mango bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty má množstvo zdravotných výhod, vrátane potenciálnych protirakovinových účinkov, ako aj lepšiu imunitu, tráviaci systém, zdravie očí, pokožky a vlasov.